Autisme (ook volwassenen)

Autisme kent vele verschijningsvormen. Dit komt doordat autisme voor een deel aangeboren is en er voor een deel rijping plaatsvindt. En rijping wil zeggen dat er ontwikkeling mogelijk is.  De rijping kan tot ver in de volwassenheid plaatsvinden. Er wordt wel gesproken dat jongeren van 17 jaar zich dan vaak pas kunnen gaan hechten, en dat er na het 50e levensjaar vaak pas sprake is van een vorm van zelfreflectie.

Het is voor de mensen rondom een kind (jongere, volwassene)  met autisme vaak een soort van opluchting dit te horen: ‘oh, nu begrijp ik het, goh, had ik dat maar eerder geweten, dan had het allemaal niet zo’n pijn gedaan, misschien’.

Niet alleen hechting en zelfreflectie kunnen pas op (veel) latere leeftijd gaan ontwikkelen. Rijping en ontwikkeling geldt net zo goed voor zaken als sociaal inzicht en sociaal functioneren, presteren op school op taal of wiskunde, of gewoon opletten op school. Al die (belangrijke) zaken kunnen we in kaart brengen, om van daaruit de basis van dit kind (of jongere, volwassene) te gaan versterken en zijn sociale omgang of zijn presteren op school te verbeteren.